billiga arbetskläder

Arbetskläder

Vi köper allt fler arbetskläder. Antalet arbetskläder för damer har nästan fördubblats under de senaste 30 åren. Nästan alla våra billiga arbetskläder tillverkas i låglöneländer och kräver ofta användning av kemikalier och stora mängder vatten. De människor som odlar bomull och tillverkar våra arbetsbyxor har oftast dåliga arbetsvillkor och låga löner, och transporterna är ofta långa. Därför bör vi vara mer medvetna om våra inköp av damarbetsbyxor.

Hur man får hållbara arbetsskor

Minska på nya inköp och välj istället arbetskläder av hög kvalitet. Köp endast det du verkligen behöver, som varma jackor och bekväma tröjor, och som du faktiskt kommer att använda. För att mode ska vara hållbart i längden behöver vi prioritera färre damarbetskor av hög kvalitet, med mindre miljöpåverkan och gärna med intressant och unik design. Först då kan vi skapa verkligt hållbara skyddsskor.

billiga arbetskläder

Köp fleecejackor och sälj eller skänk det du inte längre använder själv. Idag finns det möjligheter att göra detta både online och i fysiska butiker. Byt hängselbyxor med andra människor. Varför inte anordna en utklädningsdag, en fest med vänner eller en utklädningsdag på jobbet? Många har vackra och fräscha arbetskläder som hänger oanvända hemma. För vissa kan detta vara det perfekta sättet att komplettera sin arbetsjacka och vara en del av våra kollektioner.

Köp färre och bättre arbetskläder med flamskydd

Hyra eller låna arbetskläder för tillfälliga behov som arbetskläder med flamskydd, bussaronger eller verktygsbälten. Festkläder och arbetskläder kan hyras från flera platser runt om i landet. Du kan också låna kläder från ett klädbibliotek eller använda online-prenumerationstjänster.

Ta hand om dina profilkläder

Om du tar hand om dina profilkläder kommer de att hålla längre. Tvätta dem regelbundet, i rätt temperatur och inte för ofta. Torka dem på rätt sätt. Om arbetskläderna går sönder, gå tillbaka till butiken och klaga så att tillverkaren får information om dålig kvalitet.

För närvarande finns det ingen storskalig produktion av hållbara textilier. De flesta kockbyxor som tillverkas idag är gjorda av bomull. Bomullsodling kräver mycket vatten, särskilt i länder med brist på rent vatten. En stor mängd bekämpningsmedel används också för att bekämpa insekter och ogräs. Detta påverkar inte bara miljön utan även dem som arbetar med bomull för att tillverka kockkläder.

Behöver plagget extra stretch?

Även produktionen av arbetskläder, inklusive färgning, transport och tryckning, kräver användning av material med extra stretch. Vanliga material som rayon eller polyester kräver också mycket arbete i sin tillverkning. Vi vill ändra på detta. Vi anser att en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar konsumtion av textilier bör vara normen, där vardagskomfort och hög funktionalitet är undantag.

Med hållbart mode menar vi att produktion och tillverkning av textilier och kläder inte ska ha minimal eller ingen miljöpåverkan. Med socialt hållbart mode menar vi att de som arbetar inom produktionskedjan ska få anständiga löner och arbetsvillkor.

Med ekonomisk

t hållbart mode menar vi att arbetskläder och textilier ska vara av god kvalitet och hållbara för att minska slitaget. Det bör vara möjligt att förlänga livslängden på en textil genom att reparera den eller återanvända den på något annat sätt. Som sista alternativ bör det finnas hanteringsmetoder för textilier som används i högriskmiljöer och som använder fibrer.

Tänk på stilen med varselkläder

Den snabbt föränderliga trenden inom varselkläder bidrar till överkonsumtion och slitage. Satsa istället på varseljackor som håller längre både när det gäller stil och kvalitet. Som konsument bör du välja färre men bättre varseljackor. Det innebär att du handlar mindre frekvent, men när du väl gör det, köper du varselkläder av högre kvalitet med mindre miljöpåverkan. Vårt projekt ”Stilmedveten” har släppt en guide med massor av information, tips och tricks för alla som vill bli mer medvetna om sina varselbyxor och hur mycket pengar man lägger på kläder och skor, samt hur mycket hushållet spenderar på förbrukningsvaror som toapapper och rengöringsmedel.